Konijnentrimsalon

U kunt nu ook de vacht van uw konijn bij PetzCare laten verzorgen.

Niet alle konijnen zijn in staat om hun vacht te verzorgen. Konijnen die in de rui zijn met gewichtsproblemen of ouderdom en langharige konijnen hebben hulp nodig. Een konijn dat niet op tijd geborsteld en/of geknipt wordt, kan problemen krijgen, zoals oogontsteking, oververhitting en verstoppingen door het inslikken van haar in combinatie met verkeerde voeding.

Langharige konijnen, zoals Teddy Dwerg, Teddy Widder, Angora maar ook Franse hangoren en Vlaamse reuzen of oudere konijnen kunnen klitten en viltplekken in hun vacht krijgen. Deze plekken trekken aan de huid en geven veel ongemak voor het konijn. Heeft uw konijn last van viltplekken, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Vachtbehandelingen

De vachtbehandeling is afhankelijk van het konijn en wat er precies nodig is.

Gebit/oren/nagels
Standaard bij de behandeling kijk ik de snijtanden, ogen en oren na en knip ik de nagels van het konijn.
Nagels groeien altijd door en kunnen ook krom gaan groeien of te lang worden, daarom is het prettig dat dat goed bijgehouden wordt.

Borstelen/kammen
Tijdens de trimbehandeling wordt de vacht eerst goed nagevoeld op klitten/vilt en vuil in de vacht.
Zowel kortharige als langharige konijnen kunnen profijt hebben van het borstelen/kammen. Bij kortharige konijnen is deze behandeling vooral in de ruiperiode zinvol. Vooral ouderen en zwakkere konijnen hebben vaak moeite met deze periode. De volledige vacht wordt geborsteld en een hoop losse haren worden verwijderd. Hiermee verklein je de kans op een verstopping.
Ook de vacht van langharige konijnen kan, wanneer deze niet goed wordt onderhouden, snel in de knoop raken. Tijdens deze behandeling wordt de volledige vacht geborsteld en de vacht weer klitvrij gemaakt. Knopen in de vacht zijn er niet altijd uit te borstelen, meestal worden ze uit de vacht geknipt of geschoren.

Wassen
Indien de kont van een konijn erg vies is door klitten en plakpoep was ik dit eerst voordat ik verder ga met de knip/scheerbehandeling.

Knippen
De vacht wordt relatief kort geknipt zodat het konijnen een minimale kans op klitvorming heeft. Ook klitten worden uit de vacht verwijderd.

Vervilting
Een konijn dat is vervilt door veel klitten heeft met spoed hulp nodig. Het is belangrijk dat er tijd voor het konijn wordt vrijgemaakt om de vervilte vacht op een rustige manier te verwijderen. Bij vervilting is het niet meer mogelijk om de vacht te knippen en zal de vacht geschoren moeten worden.
Indien de vacht van uw konijn erg vervilt is , is het erg moeilijk om bepaalde delen van uw konijn te scheren zonder de huid van uw konijn te beschadigen. Natuurlijk doe ik mijn uiterste best om beschadigingen van de huid te voorkomen, maar u dient er wel rekening mee te houden dat dit bij ernstige vervilting wel kan gebeuren. Uiteraard heb ik een kalmerende zalf om de huid tot rust te laten komen.Overige informatie en tips

Eetproblemen
Indien de vacht van uw konijn erg veel klitten heeft of vervilt is kan het voorkomen dat uw konijn zich niet goed gaat voelen. Hij kan zijn warmte niet meer kwijt en er bestaat een mogelijkheid dat hij stopt met eten. Dit kan levensgevaarlijk zijn voor uw konijnen doordat het maagdarmstelsel stil kan komen te liggen. Wanneer u opmerkt dat uw konijn aan een trimbeurt toe is kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken.

Indien u niet zeker bent over de gezondheid van uw konijn adviseer ik u ten alle tijden een dierenarts te raadplegen.

Neem het maatje mee
Ook kunt u het beste het maatje van uw konijn meenemen, ook al heeft deze geen behandeling nodig. Tijdens de reis en rondom de behandeling hebben ze steun aan elkaar en hebben dezelfde geur van de trimsalon.

Voldoende hooi en vers water
Na de behandeling is het belangrijk dat uw konijn voldoende vers water en hooi kan nemen, want het konijn gaat zichzelf na de behandeling zeker schoon likken en moet goed de haren kwijt kunnen.

U kunt bij PetzCare uw konijn laten behandelen of ik kom aan huis. U krijgt korting bij de behandeling als u ook klant bent bij de konijnenopvang van PetzCare. Voor het konijn is het ook bijzonder prettig om tijdens de opvangperiode behandeld te worden, aangezien ik de behandeling over meerdere momenten kan verdelen en de stress minimaal is.


Opleiding

Gratis behandeling

Op dit moment ben ik nog aspirant konijnentrimster.

Ik volg mijn opleiding bij Noord Hollands konijnenadviesbureau en de Dierenacademie. Het theoriediploma is behaald, nu nog het praktijkdiploma.

Totdat ik mijn diploma heb kunt u van mijn diensten gratis gebruik maken.

Hierdoor doe ik nog meer ervaring op en is voor mij alleen maar prettig.